вівторок, 15 лютого 2022 р.

Афганістан болить в моїй душі...

Сьогодні, 15 лютого колектив Новогупалівського НВК  відзначили 33-ю річницю з дня виведення  військ з Афганістану. Сто шістдесят тисяч українських солдат пройшли через Афганістан, понад 12 тисяч з них загинули. Через горнило афганських подій пройшли тисячі українців. З такими трагічними сторінками історії познайомилися учні у ході проведення  виховних заходів «Афганістан болить у моїй душі». Хвилиною мовчання вшановано пам'ять полеглих  воїнів – афганців, які на превеликий жаль не повернулися живими до своїх домівок.

Та скільки б не минуло років, доки ми живі, нам не забути палючий вітер Афганістану, те пекло, про яке довго ніхто нічого не знав. А там йшла справжня війна і гинули наші  кращі хлопці. Вони, як і всі в юності, любили життя, мріяли про щастя, писали вірші і вечорами, під час перепочинку, під гітару співали пісень… Ми повинні пам’ятати тих, хто її пережив, тих, хто не дожив, не доспівав...

 У шкільній  бібліотеці оформлено тематичну виставку «Афганістан – наш біль, Афганістан – наша пам’ять», де представлені фотографії, художня література, статті з газет.В початкових класах проведено інформаційні години «Життя триває». У 7-9  класах проведено уроки- спомини « Афганістан живе в моїй душі і чується безсонними ночами» . Хочу зазначити, що на території Новогупалівської територіальної громади на даний час проживає чотири учасника афганської війни . Це –Клименко Володимир Анатолійович, Несват Сергій Володимирович, Балабанов Микола Миколайович, Бензар Олександр Васильович. Учні надали інформацію про роки служби та перебування у Афганістані. Зараз ми працюємо над збором інформації та оформленням альбому про воїнів-інтернаціоналістів нашого села. Вшанували пам’ять воїнам, які вже померли –Лучку Ю.А., Дерку І. Й..  Проведено героїко-патріотичні читання «Ті спогади, то вічний серця біль».  У 5-6 класах  проведено години пам’яті   «Жити – значить боротися». Учні вшанували пам’ять  всім  загиблим воїнів-інтернаціоналістів.         

Ми пам`ятаємо всіх,
Хто віддав життя за те,
Щоб не було війни нової,
Щоб сонце сяяло золоте,
Щоб не окоп чорнів у полі –
Хліба цвіли, мов килими
Ми не бажаємо війни!
Хай буде мир на свій землі!


Немає коментарів:

Дописати коментар